כמה דברים שאולי לא ידעת על פולי קפה
שאלת את עצמך פעם איך הקפה מגיע לכוס שלך? ידעת שפולי הקפה, לפני תהליך שהם עוברים הם לא בצבע חום אלא הם אדומים? פולי קפה הינם למעשה גלעינים של פרי בצורת דובדבן הגדל בשיחים באזור קו המשווה חוג הסרטן באקלים טרופי מיוחד. שיחי הקפה הם למעשה עצים אך בשל גזימות תכופות ונשנות הם נשמרים בצורת שיחים מה שמקל על מלאכת הקטיפה. כל דובדבן מכיל שני גלעינים וכל גלעין עטוף בקרום השומר עליו ובציפה צהובה. שיחי הקפה מניבים פרי רק לאחר 3 עד 4 שנים מרגע השתילה.
בכדי להגיע לקטיף אחיד של פולי קפה מעולים נקטפים רק הדובדבנים הבשלים בקטיף סלקטיבי שנמשך בין שמונה לעשרה ימים. דובדבני הקפה הלא בשלים הינם במצב ירוק שמתחלף לאדום בוהק או לצהוב בעת ההבשלה.
זנים עיקרים המאפיינים את פולי הקפה
יש למעשה שני זנים עיקרים המאפיינים את פולי הקפה. זן הערביקה (פירוש השם קפה ערבי) המשובח והעדין וזן הרובוסטה (פירוש השם קפה גס) הגס והמריר. זן הערביקה הוא הקדום יותר והנפוץ יותר. ישנם אלפי זנים שונים של ערביקה שנבדלים בטעמם האחד מהשני. זן הגדל בשטח גידול מסוים יהיה שונה בטעמו מאותו זן הגדל בשטח גידול אחר. זו הסיבה שזני הערביקה נקראים על שם מקום גידולם. הגורם לשוני בטעמם של הזנים השונים נעוץ באדמה ובתנאי הגידול עליו צמח שיח הקפה.
שיטות של ניתוק פולי הקפה מהדובדבנים
ניתוק פולי הקפה מהדובדבנים נעשה בשתי שיטות יבשה ורטובה. בשיטה הרטובה מפרידים את הפרי מגרעיני הקפה על ידי מכונה מיוחדת השוטפת ומנתקת את פולי הקפה מהפרי בלחץ מים. שיטה זו דורשת כמות מים גבוהה שלא נמצאת בכל שטחי הגידול. לאחר הפרדת הגרעינים מהפרי מורחקים הפירות באמצעות התססה מיתרת הקרומים. שיטה זו שומרת על ארומה וטריות של פולי הקפה. בשיטה היבשה מניחים את הפירות על משטח ישר ויבש למשך שלושה עד חמישה שבועות. הייבוש של הפרי בזמן הזה עוזר להפריד את הפרי מהגלעין במתבצע בשלב מאוחר יותר. ההפרדה נעשית במכונה מיוחדת ולאחריה מובלים הפולים למכונות קילוף אשר מנתקות את פולי הקפה מהקרום הפרגמטי והעור הכסוף המכסה את הפולים. בתום פעולות אלה מתקבלים פולי קפה בצבע אפור כסוף עד אפור כחול וגם כמובן פולי קפה ירוקים.
טרם אריזתם לשקים עוברים פולי הקפה מיון נוסף ולאחריו נארזים בשקים מיוחדים. את הפולים יש לשמור במקום יבש ומוצל עד קליתם בבתי קלייה.