10 עובדות על הקפה
קיימים לא מעט סיפורים ואגדות על הקפה שאנו שוטים כמה פעמים ביום. הינה בהמשך 30 עובדות על הקפה שאולי לא ידעתם.
1. הקפה הינו הסחורה השניה בעולם המסחר – יותר מסוכר, קקאו, פחם או כל מוצר אחר שחשבתם שהוא יותר נמכר יותר. המשמעות שהמון אנשים בעולם עובדים בענף זה (לדוגמא 5% מהאוכלוסיה במקביל עובדת בענף הקפה) במצב של קרה או בעיית גידול אוטומטית הבעיה נהפכת לאסון לאומי.
סה”כ ייצור השנתי ש הקפה בעולם הינו 112 מיליון שקים של 60 ק”ג השק.
היבול מעף אחרד הנו לא יותר מאחד ק”ג ( 6.7 מיליארד עצים) בטבע העצים צומחים לגבהים שבין 10 – 15 מטר במטעי הגידול 3 – 1.5 מטר.
2. הקפה התגלה לראשונה במאה ה-12 באתיופיה על יד רועה צאן שחי בערים הגבוהים. הוא שם לב שכשהעזים אכלו את הפרי של עצים מסויימים נהפכו “להיפר אקטיביים”. הרועה צאן ניסה לאכול את הפרי בעצמו והרגיש מאוד אנרגטי. הוא העביר הפרי לנזירים שהיו בסביבת מקום הנושא מאוד ענין את הנזירים משום שבדרך זו יוכלו להיות ערים זמן רב יותר על מנת להתפלל .הנזירים הבחינו בריח הטוב כאשר קלו את הפולים ובהמשך למדו לחלוט הקפה ע”י מים חמים.
3. במאות ה- 13 ו- 14 הועברו הפולים מעבר לים לתימן. בתימן היו באותה תקופה הרבה עולי רגל שנסעו למכה ומדינה וכן בפרק זמן קצר הועבר הקפה לעולם הערבי.
4. לאירופה הגיע הקפה ע”י התורכים לונציה בשנת 1630 ומכן התחיל להתפזר באירופה. בשנת 1689 היו קיימים 250 בתי קפה בפריז. בתחילת הדרך הקפה היה משקה של עשירים בלבד בהמשך נהפך למשקה עממי יותר.
5. הקפה צומח בכל העולם בין קווי אורך º 23 צפון ו- º 25 דרום. הקפה צומח בעיקר באזורים הטרופיים – טמפ’ גבוהה יחסית º 23 – º 17 .
הקפה ניזקק להרבה מישקעים לפחות 2000 מ”מ לשנה.
6. בעולם קיימים 80 מדינות המגדלות קפה. להלן המדינות המובילות בייצור קפה: 28% ברזיל, 10.6% קולומביה, 10.1% ויטנאם, 6.5% אינדונזיה, 5.6% מקסיקו.
7. מבחינה מדעתית קיימים 60 סוגי פולים שונים. מבחינה מסחרית קיימים אך ורק 2 סוגים:
רובוסטה נחשבת לקפה פחות איכותית ומייצרת קפה גס וחזק , הקפאין גבוהה ½2 – 2 אחוז. הרובוסטה מיצג 26% מהגידולים.
הזן השני הינו ארביקה – פולים מאוד ארומטיים חצי מכמות הקופאין מהרובוסטה (1.3% – 0.8 ) פולי קפה ארביקה מחולקים לשני סוגים שטופים ולא שטופים.
46% מייצור הקפה בעולם הינו שטוף ו- 28% פולים לא שטופים. אנשים השותים רובוסטה הם מכניסים לגופם כמות גבוהה של קופאין.
8. פולי קפה ערביקה האיכותיים גדלים: מרכז ודרום אמריקה: מקסיקו , גווטמלה, האנדורס קולומביה וברזיל. מזרח אפריקה: קניה, טנזניה, זמביה, זימבבואה, כמויות קטנות גדלות באסיה ובאוסטרליה.
9. תהליך הגדילה של הקפה מתחיל במיון פולי הקפה. פולי הקפה המובחרים נשתלים באדמה ואחרי 8 שבועות גדל בהם נבט. בפרק זמן של 8 – 5 שבועות הפולים הופכים לנבטים בעלי שורשים ועלים ראשונים. לאחר כ- 10 – 8 שבועות הנבטים מועברים כל אחד לקערית עם אדמה.
הנבטים מועברים לאזור מקורה משמש, וכך הנבטים מקבלים את התנאים האופטימליים לגדילה.
10. לאחר כ- 10 חודשים הנבטים צמחו לצמחים בגובה של 50 – 30 ס”מ בשלב זה מועברים הצמחים לנקודות השתילה הסופיות שלהם. הצמחים נשתלים בחלקות של 3,000 צמחים כשהמרחק בין אחד לשני בין 1 מטר ל- 3 מטר.
מספר הגולשים שצפו בעמוד זה: 3,781 views
מדריכי קפה נוספים
מכונת אספרסו ביתית
מכונת אספרסו ביתית הפכה בשנים האחרונות למוצר הכרחי בנוף המטבח שלנו….
בר קפה איכותי שמבטיח הצלחת האירוע
כולנו יודעים כי הקפה מהווה חלק בלתי נפרד מחיי היום יום…